Wat is een ribeye en hoe kan je ze het beste bakken?

Er is door de jaren heen al meer dan behoorlijk wat geschreven over de zogenaamde ribeye. Heel wat mensen zijn dan ook van mening dat dit kan worden bestempeld als het lekkerste stukje vlees van het rund. Anderzijds is het wel zo dat anderen van mening zijn dat er toch best wel vrij veel vet aan het vlees zit. Hoe het ook zij, in ieder geval kunnen we concluderen dat het een lekker mals stukje vlees is dat op verschillende manieren kan worden bereid. Zou jij ook graag meer te weten willen komen over dit gedeelte van het rund en dan vooral over de manier waarop je ze kan bereiden? Dan is het absoluut een aanrader om even de onderstaande informatie door te nemen.

Wat is ribeye precies?

Voor de ribeye geldt dat ze wordt gesneden uit het dunne gedeelte van het ribstuk van het rund. Van alle verschillende soorten steak die er op de markt zijn terug te vinden is dit ongetwijfeld het meest sappige exemplaar. In het bijzonder wordt dit stukje vlees geprezen omwille van de riante smaak waarover ze beschikt. Deze is het gevolg van onder meer het randje vet dat aanwezig is evenals van de dooradering. Het aanwezige randje vet zorgt er in de praktijk in ieder geval voor dat het nagenoeg onmogelijk is voor dit stukje vlees om taai te worden wanneer het onverhoopt toch te lang op het vuur zou liggen. Voor een runder ribeye van de vleeskoe geldt dat ze doorgaans kan worden bestempeld als een absoluut top biefstuk. 

De smaak van ribeye.

Niet alleen op vlak van smaak, maar ook voor wat de malsheid betreft kan er worden geconcludeerd dat de ribeye één van de beste stukken van het rund is. Voor dit stuk vlees geldt dat ze afkomstig is uit de zogenaamde voorvoet van het rund, de ribbenkast. Het meeste vlees bevindt zich bij deze dieren aan de bovenkant van de ribben. Voor de voorkant geldt dat er doorgaans naar wordt verwezen als zijnde dikke rib en is eigenlijk stoofvlees. Naar de achterkant wordt op haar beurt verwezen als zijnde de fijne rib. Zou jij ook graag willen overgaan tot het aanschaffen van een ribeye, maar weet je niet hoe deze nu precies te bereiden? Daar kan onderstaande informatie bij helpen!

Grillen op de barbecue, wat zijn de mogelijkheden?

Indien je graag een ribeye wil bereiden op de barbecue zal je kunnen vaststellen dat, dat zowel mogelijk is op een open als op een gesloten barbecue. Voor deze laatste geldt dat ze het mogelijk maakt om het stuk vlees op een gecontroleerde manier te garen. Deze techniek zal in de praktijk niet alleen een lekker, maar bovendien ook een zeer mals stukje vlees opleveren. 

Indien je van plan bent om deze vleessoort op de barbecue te bereiden moet je er wel aandachtig voor zijn dat het vet niet in brand mag vliegen. Gebeurt dat onverhoopt toch? Dan wordt het sterk aangeraden om dit stuk vlees naar het koelere gedeelte te verplaatsen. Uiteraard spreekt het voor zich dat je deze vleessoort, net als ossenhaas, ook gewoon in de pan kan bakken of in de oven kan stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *