Bloemkool

Een hele bloemkool koken, hoe doe je dat?

Heb je ooit een hele bloemkool in de supermarkt zien liggen en je afgevraagd hoe je die moet klaarmaken? Maak je geen zorgen, want in dit artikel gaan we je laten zien hoe je een hele bloemkool kunt koken. Het lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste stappen en een beetje geduld kun je een heerlijke maaltijd bereiden.

Wat heb je nodig?

Voordat we aan de slag gaan, laten we eens kijken naar wat je allemaal nodig hebt om een hele bloemkool te koken:

 1. Een hele bloemkool
 2. Een grote pan met deksel
 3. Water
 4. Zout
 5. Een mes
 6. Een snijplank

Stap 1: De bloemkool voorbereiden

Laten we beginnen met het voorbereiden van de bloemkool. Leg de bloemkool op een snijplank en gebruik een mes om voorzichtig de bladeren en eventuele dikke stelen te verwijderen. Snijd de onderkant van de bloemkool af, zodat deze plat op de pan kan liggen.

Stap 2: De bloemkool koken

Vul een grote pan met water en voeg een flinke snuf zout toe. Breng het water aan de kook op hoog vuur. Zodra het water kookt, leg je de bloemkool voorzichtig in de pan met de onderkant naar beneden. Zorg ervoor dat de bloemkool volledig bedekt is met water.

Stap 3: Koken met de deksel

Dek de pan af met een deksel en laat de bloemkool ongeveer 15-20 minuten koken. De kooktijd kan variëren, afhankelijk van de grootte van de bloemkool, dus prik af en toe met een vork om te controleren of de bloemkool zacht is. Als de vork gemakkelijk in de bloemkool glijdt, is deze klaar.

Stap 4: Afgieten en serveren

Zodra de bloemkool gaar is, schakel je het vuur uit en giet je voorzichtig het hete water af. Gebruik een ovenwant om de pan vast te houden terwijl je afgiet, want de stoom kan heet zijn. Laat de bloemkool even afkoelen voordat je hem uit de pan haalt.

Nu is je hele bloemkool klaar om geserveerd te worden! Je kunt hem in plakjes snijden, bestrooien met wat boter, zout en peper voor extra smaak, en genieten van een heerlijke maaltijd.

Bloemkool

Optionele saus: Hollandaisesaus

Als je wat extra smaak aan je bloemkool wilt toevoegen, kun je ervoor kiezen om een heerlijke hollandaisesaus te maken. Hier is hoe je dat doet:

Ingrediënten voor hollandaisesaus:

 • 3 eierdooiers
 • 1 eetlepel citroensap
 • 150 gram gesmolten boter
 • Zout en peper naar smaak

Stappen voor het maken van hollandaisesaus:

 1. Plaats de eierdooiers en het citroensap in een kom en klop ze samen.
 2. Plaats de kom boven een pan met zachtjes kokend water (au bain-marie) en blijf kloppen terwijl je langzaam de gesmolten boter toevoegt. Blijf kloppen tot de saus dikker wordt.
 3. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *